Nu har man börjat debattera igen. Om skatt på företagsinvesteringar. Och då kom jag att tänka på ett problem jag brukar stöta på.
Om man driver ett familjeföretag i 20-30-40 år och sedan vill sälja det och pensionera sig så gör 3:12-reglerna att största delen av försäljningsbeloppet, säg 5 miljoner, räknas som inkomst av tjänst. Därmed går mer än 50 % i skatt.
Om man är entreprenör, såsom undertecknad, och tycker bäst om att starta bolag istället för att driva befintliga är det också svårt. Samma skatteregler gäller vid försäljning. Så om jag vill sälja ett bolag jag startat skall jag alltså skatta bort mer än 50 % av vinsten på affären, alltså har jag 50 % mindre att sätta in i nästa projekt.
Om jag däremot blivit daytrader eller börshaj och levt på att flytta mitt kapital mellan olika börsbolag (vilket bolagen inte tjänar någonting på, bara aktieägarna) och därmed inte gör samhället speciellt mycket nytta. Då, och endast då, kan jag få bättre skattesats. Vad sägs som 30 % kapitalvinstskatt?
Jag förstår inte varför vi måste ha en straffbeskattning på hårt arbete som läggs i familjeföretag och innovationsbolag, men ger skatterabatt åt den som bara flyttar sitt kapital fram och tillbaka. Vore det inte bättre att göra bättre regler för småföretag så kunde daytradern bli affärsängel istället och investera sitt kapital direkt i onoterade bolag istället?
Denna fråga kan ju knappast vara politiskt färgad, alla är väl överens om att börsklippare och finansvalpar inte gör så speciellt mycket nytta i samhället? Alla torde väl vara överens om att småföretag, entreprenörskap och dylikt är framtidens lösning, där framtidens jobb finns? Då tycker jag ni skall ändra beskattningen av dessa företag. Den gamla skatteregeln verkar vara något slags undantag för att fjäska med storbolagen. Den tiden är nu förbi, makten ligger inte hos storbolagen, där blir det färre och färre jobb. Makten ligger hos småföretagen, det är där nya arbetstillfällen skapas. Punkt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar