Jag vet, alla kan halka på ett tangentbord eller göra småfel. Det gör även jag. Men någonstans går gränsen mellan missar och total ignorans.
För att ta ett exempel. Man kan för bövelen inte "ta självmord". Om man "tar självmord" innebär det att man stjäl självmord. Hur kan man göra det? Antingen "begår" man självmord eller också "tar man livet av sig".
Sedan är bristen på språklig kunskap även skrämmande till och med hos vissa hyresvärdar (kommunala) och jurister. Man talar om att ha en "borgenär". Ja, men det har du ju redan. Borgenär är motsatsen till gäldenär och betyder "betalningsmottagare". Om du då lånar pengar är du gäldenär och banken borgenär. Ordet som eftersökes torde vara "borgensman".
Och så alla dessa "typer" som springer runt och säger typ i var och varannan mening. Okej, ibland kan det ersätta andra ord, även om jag själv inte använder termen. Men som utfyllnadsord betraktat är det oerhört ineffektivt. "Jag är TYP hemma." Så säger en del vid frukostbordet i telefon. Vadå typ hemma? Antingen är man väl hemma eller också är man inte hemma? Hur svårt kan det vara?
Sedan stör det visserligen mig att det finns språkpoliser som går in på obetydliga detaljer. Som frågan om det heter svenskalärare eller svensklärare. Benar man ut begreppen så skulle svenskalärare bara kunna betyda vad man avser, nämligen att ämnet är "svenska" och personen är "lärare". Svensklärare däremot kan metyda att personen är "svensk" och "lärare" om begreppet särskrives. Det kan också betyda att personen lär ut svenska. Enligt akademin så är båda termerna korrekta, sluta bråka nu.
Sedan finns det mer viktiga frågor, till exempel hur man uttalar "kex". Jag går på linjen att det uttalas som "kaviar" medan en del vill säga det på samma sätt som "kedja". Å andra sidan kan man uttala "kilo" både med k och med tji-ljud. Kanske är det samma sak med kexen.
Jag orkar inte ens ta upp särskrivningen nu, det får vänta tills dess att jag finner inspiration. Avslutar dagens gnäll med ett citat av någon som tydligen vill vara anonym:
Med tanke på vad vårt språk utsätts för dagligen, måste man väl i alla fall beteckna det som seglivat
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar